Sunday, April 26, 2009

Venstre-tja til EU

Her er Venstres programformulering i EU-spørsmålet:

"Det ligger ikke til rette for å starte en ny EU-debatt i Norge de nærmeste årene. Derfor vil Venstre at Norge skal videreutvikle samarbeidet med EU basert på EØS-avtalen.

Hvis spørsmålet om EU-medlemskap blir aktualisert, er det et ufravikelig prinsipp for Venstre at det bare kan avgjøres av Stortinget etter en ny folkeavstemning. Både spørsmålet om eventuelle forhandlinger med EU om medlemskap, og en eventuell ferdig forhandlet avtale må legges fram for det norske folk i to separate folkeavstemninger. Utfallet av disse vil være bindende for Venstres stortingsrepresentanter."

Det er noe uvanlig at partier tar inn i sine partiprogrammer synsinger om hvorvidt en debatt vil starte de nærmeste årene eller ikke. Partiprogrammer brukes stort sett til å si hva partiet ønsker skal skje, ikke hva de håper ikke skal skje. Slik sett synes jeg dette er et svakt vedtak. Bortsett fra denne synsingen sier vedtaket fint lite. Hvis en EU-debatt likevel skulle dukke opp - i strid med partiprogrammets noe fromme ønske - gir disse formuleringene ingen retning.

Vi får trøste oss med at Venstre heldigvis har klare standpunkter i en del andre viktige saker, som miljø, skole og verdiskaping.

2 comments:

  1. Anonymous11:10 PM

    Reagerte selv på dette i helga. Sponheim kom på banen og sa at han på visse vilkår hadde endra standpunkt. Det beste med det hele var regien: De fikk omtrent en kvart Dagsrevy på det hele. Deretter fastsatte de at de skulle være et neiparti, da noe annet er urealistisk(!)

    Slike vedtak er etter mitt inntrykk en lang tradisjon i Venstre, vil anbefale John Leirfalls tøysesaga om Vinglemænderne. At partiet er i live, er det mest merkelige av alt.

    ReplyDelete
  2. Ja, på sett og vis er det merkelig at partiet er i live etter all kranglingen i tidligere tider.

    I dag har Venstre den mest framtidsrettede miljøpolitikken, for eksempel, så det er merkelig at det ikke er større... Men ting tyder på at EU-saken fortsatt vil være vanskelig for partiet - som for enkelte andre partier.

    ReplyDelete