Friday, March 20, 2009

Nytt bygg til Nasjonalgalleriets samlinger

"Ubrukelig som galleri" er overskriften på en artikkel i Aftenposten i dag. Det er ingen ringere enn Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff som påpeker at Nasjonalgalleriets bygning ikke tåler fukt og at Statsbygg har konkludert med at det ikke er mulig å sette bygningene i god nok stand. (Kunsten, derimot, krever høy luftfuktighet for ikke å krakelere.)

I det siste har mange arkitekter (og allestedsnegative Lotte Sandberg) argumentert for at Nasjonalgalleriets samlinger bør forbli sammenpresset inne i den gamle Nasjonalgalleribygningen. I arkitektenes argumentasjon har hensynet til bygningen stått i fokus - den er bygget som kunstmuseum og bør forbli et kunstmuseum.

Her må prioriteringene være klare. Kunsten som i dag er i Nasjonalgalleriet er noe av det fineste Norge eier. Da snakker jeg spesielt om Munchsamlingen, kunst av internasjonale mestere og "norsk nasjonalkunst" (Tiedemann og Gude, Sohlberg, IC Dahl osv.) Hvis vi må velge mellom å gi disse kunstverkene gode forhold eller å bruke dem som staffasje for å vise fram bygningen slik den var tenkt, går jeg for alternativ 1.

Så må vi gjerne bevare Nasjonalgalleribygningen som et kunstutstillingslokale, gjerne for midlertidige utstillinger - vel og merke for kunst som tåler litt tørr luft over en kort periode. Det er nok rikelig med unge kunstnere som gjerne ville ha lånt en sal i Nasjonalgalleriet i noen uker.

Jeg var forresten spent på hvor lenge Lotte Sandberg ville være positiv til Nasjonalmuseets nye direktør, etter kampanjeliknende tilstander mot de to foregående. Jeg tipper at Eckhoffs påpekninger i dag faller i så dårlig jord at det snart kommer saftige angrep på ham på kommentatorplass også.

No comments:

Post a Comment