Tuesday, March 03, 2009

Dine Penger om fildeling

Tom Staavi skriver om fildeling i Dine Penger. Dessverre virker det ikke som han har satt seg inn i debatten. Han skriver: "Hva har The Pirate Bay gjort galt? De lager jo bare teknologi. Vel, deres virksomhet kan sammenlignes med han som hvitvasker penger for mer hardbarkede skurker. Man tilrettelegger for kriminalitet. Man gjør det enklere å være kriminell. Og det er straffbart så lenge man kan føre bevis for at den som utfører tilretteleggingen skjønte eller burde skjønt at det var det man gjorde."

De opplagte svarspørsmålene er da: bør Google dømmes fordi de gjør det enklere å være kriminell og kopiere åndsverk? Bør Telenor dømmes, fordi kriminelle bruker telefon? Bør Posten dømmes, fordi mye heleri foregår ved å sende tyvegods i posten? Disse svarspørsmålene er repetert så mange ganger nå at det er påfallende når Staavi ikke går inn i dette spørsmålet.

For det er jo ikke slik at Pirate Bay kun brukes til ulovlige formål. Artister har selv lagt ut musikk der, for eksempel. Og jeg vil tippe at en like stor del av verdens ulovlige kopiering foretas via Google (da må man huske på å regne med alle som piratkopierer avisartikler, bokkapitler, fotografier og så videre, ut over de relativt strenge reglene som lovverket setter). Staaves argumentasjon er for enkel. De "kriminelle" må straffes, ikke de som lager teknologien som kan brukes til gode eller mindre gode formål.

1 comment:

  1. Anonymous8:13 AM

    Utrolig latskap fra Staavi som åpenbart verken har fulgt debatten de siste årene eller rettsaken i seg selv. Dette er argumenter fra grunnprinsipper og veldig lite interessant for diskusjonen.

    Sisteavsnittet er jo en klassiker: "Jeg skal ta dem alvorlig den dagen de engasjerer seg politisk i kampen.". Har Staavi hørt om det svenske PiratPartiet eller sågar norske Venstres stilling i fildelingsspørsmålet?

    ReplyDelete