Monday, December 15, 2008

Homofili i partiprogrammene: Medmor er ikke nevnt.

De politiske partiene forbereder seg nå på kamp om makta for fire nye år og utarbeider partiprogrammer som skal si hva de vil oppnå i de fire årene. Partiene er på ulike stadier i prosessen, men jeg synes likevel det er morsomt å begynne å kikke på homopolitikken i de forslagene som foreligger. Jeg vil plukke ut de delene som handler om homofile spesielt, og dessuten se på om partiene har fått med seg at foreldre ikke nødvendigvis er heterofile.

SV har et langt avsnitt om homofili:
9.2 Lesbisk og homofil frigjøring SV vil bekjempe all diskriminering på grunnlag av seksuell orientering og kjønnsuttrykk. Alle unntaksbestemmelser i lovverket må fjernes, som reservasjonsretten for assistert befruktning av lesbiske, reservasjonsretten for religiøse ansettelser og begrensninger i muligheten for kirkelig vigsel.

SV mener samfunnet må sette inn langt større ressurser for at barn og unge kan få vokse opp i fordomsfrie miljøer der ingen føler seg truet, latterliggjort eller usynliggjort på grunnlag av sin seksuelle orientering. Innholdet i skolen må i større grad speile mangfoldet i samfunnet, blant annet gjennom seksualundervisningen.

Samarbeidet mellom skolen og helsestasjonene må styrkes, og kompetansen og tilgangen på informasjon knyttet til seksuell orientering og kjønnsuttrykk må bli bedre. Helsevesenet må styrke sin kompetanse på seksuell orientering og kjønnsuttrykk, slik at homofile og lesbiske lettere kan være åpne i sitt møte med helsevesenet. Helse- og omsorgsinstitusjoner (som pleie- og sykehjem) må ikke være heteronormative, men møte alle beboere med samme respekt og omsorg. Transpersoner må sikres mulighet for behandling.

SV vil arbeide for større aksept for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i minoritetsmiljøer, blant annet gjennom holdningsskapende arbeid. Kampen mot tvangsgifte må også omfatte lesbiske og homofile som tvinges inn i heterofile ekteskap.

SV mener Norge må være en pådriver i det internasjonale arbeidet for å sikre rettighetene og bedre livsvilkårene for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.


Når det gjelder foreldrepermisjon, skriver SV: "SV har som mål å utvide dagens
foreldrepermisjon til 52 uker med full lønnskompensasjon. Ni uker skal være forbeholdt mor som i dag, og av den øvrige permisjonstiden skal en tredel være forbeholdt mor og en tredel forbeholdt far." Medmor er ikke nevnt.

Arbeiderpartiet har, etter det jeg ser, ikke noe forslag på sine nettsider. (Om noen kan sende meg ei lenke eller selve programforslaget, er det fint...)

I Senterpartiets høringsutkast (fra september) står det følgende om homofile:

  • "Gi barn- og unge gode mulige oppvekstvilkår gjennom en bevisst familiepolitikk og sikre like muligheter uavhengig av kjønn, seksuell legning eller livssyn, funksjonsevne eller bosted."
  • "Senterpartiet mener at alle skal ha likeverdige muligheter, uavhengig av kjønn, seksuell orientering, funksjonsnivå, sivilstand, bosted og etnisk tilhørighet."
  • "Homofiles rettigheter har blitt styrket de siste åra og mye positivt har skjedd. Likevel er det viktig fortsatt 21 å arbeide for økt aksept og bedre holdninger knyttet til homofili. Vold mot unge homofile på bakgrunn av legning er et stort problem og kan ikke akspeteres."
  • Sp vil "At kjønnsperspektiv og antidiskriminering skal være en viktig del av undervisningen i skolen."
  • "Støtte tiltak og planer rettet mot å øke aksepten for homofile i lokalsamfunn, herunder handlingsplaner i kommunene."
  • "Styrkje arbeidet mot diskriminering på grunnlag av kjønn, seksuell orientering eller etnisk bakgrunn blant religiøse minoritetar i Noreg."

Når det gjelder foreldrepermisjonen ønsker Sp at "At foreldrepermisjonen ved barnefødsel økes, og at økningen forbeholdes far." (med flere liknende formuleringer). Medmor er ikke nevnt.

KrF skriver om homofile i følgende punkter:

  • "Konvertitter har generelt vanskelige livsvilkår. Det har vært varierende hvordan misjonsvirksomhet og annen form for utadrettet virksomhet i strid med såkalte sosiokulturelle normer i hjemlandet har vært beskyttet i norsk asylpraksis. Den samme problematikken gjelder homofile. KrF mener at UNHCRs retningslinjer om religionsforfølgelse må nedfelles i forskrifter og legges til grunn ved behandlingen av saker hvor beskyttelse påberopes på grunn av religiøs forfølgelse."
  • "KrF vil jobbe for at det blir nulltoleranse for diskriminering og trakassering uansett kjønn, etnisk bakgrunn, livssyn, seksuell orientering og funksjonshemming."
  • "Menneskeverdet er ukrenkelig og må ikke graderes verken ut fra alder, prestasjoner, kjønn, seksuell legning, bosted, hudfarge, tro eller livssyn."

KrF skriver at de vil "gi alle fedre rett til foreldrepermisjon uavhengig av mors yrkestilknytning." og liknende formuleringer. Medmor er ikke nevnt.

Venstre (mitt parti) skriver at

  • "Venstres mål er at alle mennesker skal kunne delta i samfunnet på lik linje med andre uavhengig av kjønn, nedsatt funksjonsevne, etnisitet, religion eller seksuell orientering. Diskriminering bryter med grunnleggende menneskerettigheter."
  • "En uforholdsmessig stor andel av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) sliter med rus, selvmordstanker og psykiske problemer. Særlig har lesbiske, homofile, bifile og transpersoner med innvandrerbakgrunn store utfordringer, og kan ofte ikke leve åpent med sin seksuelle orientering. Homoseksualitet er forbudt i mange land og straffes i enkelte land med døden. Norge må gå foran internasjonalt for å fremme LHBT-rettigheter."
  • Venstre vil "At det også skal tas hensyn til seksuell orientering ved avgjørelsen av om legemsfornærmelse eller legemsbeskadigelse er utført under særdeles skjerpende omstendigheter."

Om foreldrepermisjon og sånt, sier Venstre at de vil "Gi far selvstendig rett til foreldrepenger, inkludert fedrekvoten." Medmor er ikke nevnt.

I Høyres programforslag finner jeg følgende:

  • "Bekjempelse av diskriminering er drevet frem av ulike grupper som har opplevd diskriminering på bakgrunn av kjønn, religion, etnisk tilhørighet, funksjonsdyktighet og seksuell legning. Høyres utgangspunkt er at det er enkeltmennesker som blir diskriminert, og beskyttelse mot diskriminering må derfor knyttes til det enkelte mennesket, ikke grupper. Høyre vil arbeide for en universell antidiskrimineringslov."

Om foreldrepermisjon skriver Høyre: "Innføre rett til lønnet fedrekvote på selvstendig grunnlag og uavhengig av mors opptjeningsgrunnlag." Medmorskvote er ikke nevnt.

FrP skriver:

  • "Vi er av den oppfatning at et barn får den beste oppveksten ved å vokse opp med foreldre av ulikt kjønn, og ønsker derfor å begrense homofile adgang til adopsjon."
  • "Barns rettigheter er viktigst, derfor bør ikke samkjønnede par ha rett til å bli vurdert for adopsjon."
  • "Fremskrittspartiet vil ikke akseptere diskriminering med bakgrunn i kjønn, religion, etnisk tilhørighet eller seksuell legning. Det er rettsapparatet som bør avgjøre hvorvidt en handling er diskriminerende eller ikke."

Om foreldrepermisjon skriver FrP: "For ytterligere å unngå at et valg om hjemmearbeid skal føre til redusert familieøkonomi og avkorting i fremtidige pensjonsforhold ønsker vi å innføre ektefelledelt beskatning i den perioden kontantstøtten benyttes. Dette utligner skattetrykket mellom en og toinntektsfamiliene, og gjør det mulig for den som velger å være hjemme med barn å opptjene pensjonspoeng." Altså helt kjønnsnøytralt, som det eneste partiet jeg har sett på.

Jeg håper at denne gjennomgangen fungerer som inspirasjon for partiene i det gjenstående arbeidet med partiprogrammene...

No comments:

Post a Comment