Saturday, September 13, 2008

Pussig likestillingskrav

"Uakseptabel forskjellsbehandling", sier Therese Rørstadbotten til Aftenposten i dag. Bakgrunnen er at sterilisering, som jo er et betydelig mer omfattende inngrep hos kvinner enn hos menn, har høyere egenandel for kvinner enn for menn.

Hva en rimelig egenandel er, er en sak. Noe helt annet er selve prinsippet: at alt skal koste det samme for menn og kvinner uavhengig av de fysiske forutsetningene naturen har gitt oss. "Til tross for biologiske forskjeller må sterilisering oppfattes som samme tjeneste for kvinner og menn. Det er derfor uakseptabelt at departementet fortsetter med ordningen", sier likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås.

Det er vel økonomen i meg som reagerer. Hvis sterilisering av menn faktisk er et ganske billig inngrep, så er det uøkonomisk at man må ta kunstig høy egenandel på dette bare for å få "rettferdighet". Og omvendt: hvis sterilisering av kvinner faktisk er et ganske dyrt inngrep, er det dumt å ha ekstra incitamenter til å gjøre det inngrepet istedenfor å bruke billigere alternativer.

Jeg venter bare på at kunstig befrukning av menn blir mulig. Vel blir det dyrt, men det skal da ikke gå ut over mennene...

No comments:

Post a Comment