Sunday, August 10, 2008

Verdier ut av landet?

Sylvia Brustad og Kristin Halvorsen har kritisert forslagene til de borgerlige om at staten bør selge seg ned i en del aksjeselskaper. "Verdier kan forsvinne ut av landet."

Som Kåre Valebrokk forklarer i sin kommentarspalte i Aftenposten i dag, er det vanskelig å forstå hva de mener med dette. Hvis staten selger for eksempel Flytoget til utenlandske investorer, vil det jo komme verdier inn i landet - i form av penger. Sannsynligheten for at kjøperne tar med seg Flytoget ut av landet, er neppe særlig stor.

Naturligvis vil det være en "fare" for at framtidig overskudd i Flytoget føres ut av landet - men det er jo selve poenget med å fastsette en salgspris at man finner fram til et beløp som (begge parter er enige om at) gjenspeiler framtidige inntekter på en balansert måte. Verdiene som strømmer inn i landet nå skal altså tilsvare de som forsvinner ut av landet senere.

Som Sylvia Brustad sier, er dette til syvende og sist snakk om ideologi. Tror man at statlige byråkrater er de beste til å drive Flytog, eller tror man at private eiere med mer direkte incentiver til å drive godt, er de beste?

Her vil høyresida - og store deler av sentrum - mene at Staten først bør konsentrere seg om å få kjernevirksomheten til å fungere godt. Statens kjernevirksomhet er sånt som skole, helsevesen, politi og å tilrettelegge for at de enkelte borgere får frihet, muligheter og sosialt sikkerhetsnett. Staten er ikke helt i mål med å få alt dette til å fungere optimalt, og bør derfor vente med å kjøre tog i tillegg.

No comments:

Post a Comment