Monday, August 25, 2008

Diskriminering av kristne

I Oslo har man nå fått et tilfelle av noe så sjeldent som diskriminering av kristne. Politikerne har vedtatt at man ikke ønsker at religiøse organisasjoner skal få bruke Oslo rådhus til religiøse seremonier, mens Human-Etisk Forbund får lov til å fortsette med sine seremonier for livets store hendelser (som "borgerlig konfirmasjon"). I Aften i dag skriver for eksempel Kirsti Thuseth Gunnestad (fra Trondheim!) et innlegg om dette, mens VG også dekker saken.

Det er neppe noen som klarere enn HEF har argumentert for likestilling mellom ulike tros- og livssynsorganisasjoner. Kampen fortsetter - for eksempel når det gjelder statens stadige forsøk på å justere kristendomsfaget/KRL/RLE så det hårfint skal havne på riktig side av grensene menneskerettighetene setter. Kampen fortsetter også mot tvangsinnmelding - gang på gang - i den norske statskirka.

Det som gjør at akkurat denne saken ikke er så soleklar som det kan virke i utgangspunktet er jo at det norske samfunnet gjennom tusen år har laget flotte forsamlingslokaler for statskirka. Nå som befolkningen i økende grad blir sekulær, burde kanskje disse forsamlingslokalene åpens for alle - men naturligvis er ikke kirka særlig interessert i å demontere sine kristne symboler for å la andre ha seremonier i kirkene. Derfor er dette kanskje et brukbart kompromiss.

Dette er naturligvis ikke noe godt argument for å stenge ute religiøse grupperinger utenfor statskirka - selv om disse naturligvis hver for seg er mindre enn HEF. Kommunen bør strekke seg langt for å bidra med lokaler til ulike grupperinger som ønsker å samles - også religiøse - og ikke minst viktige seremonier. Men alle kan neppe få plass i Oslo Rådhus - det er et smykke i Oslo fullt av kunstskatter, og det ville vært trist hvis det for ofte var stengt pga. småarrangementer.

No comments:

Post a Comment