Saturday, May 24, 2008

Lærerstreik!

Min organisasjon, Unio, godtok under tvil motpartens tilbud i statsoppgjøret. En ramme på cirka 6,1 prosent er jo i utgangspunktet relativt greit - alt avhengig av hva som reelt sett skjer i privat sektor av lønnsglidning og sånt. Og for mine studenter er det nok greit å få ta eksamen nå som den er planlagt og ikke på et senere tidspunkt.

I kommuneoppgjøret (minus Oslo) brøt altså Unio, og dermed går blant annet lærere i streik. Fra arbeidstakersiden er det naturligvis mye egeninteresse i dette - men også fra arbeidsgiversiden burde man vært interessert i bedre lærerlønninger. I en situasjon hvor det er akutt behov for mange lærere for å ta over for de store kullene som skal pensjonere seg, ser vi at søkningen til lærerutdanningen synker - mange steder har man langt færre søkere enn antallet studieplasser. Dette problemet løses ikke ved å gi noen tidels prosentpoeng mer enn til andre grupper.

Derfor: stå på, folkens! Jeg er ute i klasserom og på skoler mange ganger per år, og ser med egne øyne hvor krevende hverdag lærere står i - fra tidlig morgen til sent på kveld. Det krever solid faglig og fagdidaktisk kunnskap og stor medmenneskelig kompetanse. Det trengs et lønnsløft for at våre beste hoder (og hjerter) skal velge skolen som arbeidsplass. Her må arbeidsgiver bla opp - det er en investering for framtida.

No comments:

Post a Comment