Saturday, April 05, 2008

Kunnskapsløst om norsk film

Fredrik Drevon og Trond Horne, begge litteraturvitere, hadde et innlegg om norsk film i Aftenposten 1. april (av alle dager). De begikk da en klassisk tabbe: la inn en meningsløs spissformulering som ble plukket opp som tittel på artikkelen, og som dermed gjorde leserne overbevist om at de ikke har greie på det de skriver om. Tittelen var Lag én god norsk film!, og de skriver:
Målet bør være å lage minst én god norsk film, en eller annen gang i fremtiden. Det har nemlig aldri skjedd før. Hvorfor er norske spillefilmer så dårlige?

Dermed kan hele innlegget avfeies med å nevne én god norsk film - for eksempel Flåklypa Grand Prix, den geniale animasjonsfilmen basert på figurene til en av våre fremste forfattere. Greit at de ikke har greie på film, men som litteraturvitere må de vel også ha hørt om den?

Det er likevel fristende å fortsette litt til. De skriver også
Hvorfor har ikke Norge fostret en Bergman, Tarkovskij eller Kieslowski?

Hvor mange Bergman har Sverige fostret? De er tross alt dobbelt så mange som oss, så de burde ha et par. Hvor mange på Tarkovskijs nivå har russerne? (De er 30 ganger så mange som oss, så det holder ikke å nevne Eisenstein.) Og så videre. Å forlange at Norge i enhver kunstart skal ha folk blant de 5-10 største navnene i verden er kanskje litt vel ambisiøst?

Men gode filmer har nordmenn heldigvis laget en del av.

No comments:

Post a Comment